Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

(DOWNLOAD) "Snorres Edda" by Snorre Sturlasson ~ eBook PDF Kindle ePub Free

Snorres Edda

📘 Read Now     đŸ“„ Download


eBook details

  • Title: Snorres Edda
  • Author : Snorre Sturlasson
  • Release Date : January 18, 2014
  • Genre: Religion & Spirituality,Books,
  • Pages : * pages
  • Size : 1251 KB

Description

Snorre Sturlassons Edda Àr en av vÀrldslitteraturens stora texter, stÀndigt refererad till i litteratur och forskning. Den Àr vÄr huvudkÀlla till den nordiska mytologin: ogripbar, undflyende och samtidigt omÀtligt rik.
Den inleds med Gylfaginning (Gylfes gÀckelse), dÀr den svenske kungen Gylfe, ocksÄ kallad Ganglere, bestÀmmer sig för att ta reda pÄ mer om asarna och beger sig till AsgÄrd. DÀr trÀffar han i Valhall tre visa mÀn, Hög, JÀmnhög och Tredje, vilka egentligen Àr ögonvÀndelser av Oden. Genom dessa tre berÀttar nu Oden för Ganglere om gudavÀrlden, om skapelsen, Ginnungagap, Yggdrasil, Mimers brunn, nornorna, jÀttarna och sÄ vidare. Han berÀttar Àven om de mÄnga Àventyr gudarna gjorde. Om Tors Àventyr i UtgÄrd och mötet med UtgÄrda-Loke, och om nÀr Tor tampas med MidgÄrdsormen. Vi fÄr veta hur det gick till nÀr Balder mördades genom Lokes list och svek. Slutligen berÀttar han om vÀrldens undergÄng och ÄteruppstÄndelse: ragnarök.
Sedan följer Brages samtal, i vilket Äger fĂ„r lĂ€ra sig skaldekonstens hemligheter av guden Brage, och detta leder in pĂ„ den andra avdelningen, nĂ€mligen Skaldskapens sprĂ„k, som Ă€r vĂ„r huvudkĂ€lla till den fornnordiska skaldekonsten. Vi lĂ€r oss om omskrivningarna (kenningar och heiti) som de fornnordiska skalderna anvĂ€nde. HĂ€r visar Snorre vilken stor författare han var, för det som kunde blivit akademiskt och trĂ„kigt Ă€r istĂ€llet underhĂ„llande och fascinerande genom de mĂ„nga förklaringar i form av berĂ€ttelser som anförs. HĂ€r berĂ€ttas om hur Loke stjĂ€l Iduns föryngringsĂ€pplen frĂ„n asarna och sedan tvingas Ă„terta dem; hur skaldemjödet kom till genom dvĂ€rgarna Fjalar och Galar; hur Loke klippte av Tors hustru Sivs hĂ„r och hur hon sedan fĂ„r sitt hĂ„r smitt av guld av svartalverna; Tors fĂ€rd till jĂ€tten Geirröds gĂ„rd, dĂ„ han mĂ„ste fĂ€rdas utan sina verktyg Mjöllner och StarkhetsbĂ€ltet. Vi fĂ„r ocksĂ„ höra om hur guldet blev kallat utterboten genom Oden, Loke och HĂ€ners Ă€ventyr. Detta gĂ„r över i sagan om Sigurd Fafnersbane och Brynhild, som Ă€r förlagan till Gollum och ringen i Tolkiens Sagan om ringen samt till Wagners opera Rhenguldet.
Texten Àr i huvudsak skriven pÄ prosa men Àven strödd med exempel ur den fornnordiska diktkonsten.


PDF Ebook Download "Snorres Edda" Online ePub Kindle